Less talk, more action

On June 4, 1621, the city of Gothenburg received its letter of privilege from king Gustavus Adolphus. At RegionCity we use the same historical date to introduce major initiative and to display how our work progresses.

In 2017 we unveiled the concept for our latest effort, a 19 floor high building called Älvtornet (River Tower). The complex will contain new station functions, offices and other workplaces with easy access to trains and commuter traffic as well as other services. In combination with our 2016 anniversary initiative, the pedestrian link will soon connect today’s central station and the future West Link station.

The facade of the Älvtornet tower are inspired by the river's mirror-like glistening.
The facade of the Älvtornet tower are inspired by the river’s mirror-like glistening.
We pay homage to our history by using bricks from the same brick mill that built the 17th century city.
We pay homage to our history by using bricks from the same brick mill that built the 17th century city.
The green roof has the same flora as found in the nearby archipelago
The green roof has the same flora as found in the nearby archipelago.

On June 4th 2016, our anniversary initiative was presented, consisting of a four-part concept. Jubileumstornet (Jubilee Tower) is an office building stretching 22 floors. At the top is a sky bar boasting magnificent views over the harbor inlet and the city. Further down, a large public terrace is linked to the station’s wide range of retail and cafés. At the foot of the tower is Jubileumshallen (Jubilee Hall), guiding travelers between today’s train station and the future West Link commuter station. Jubileumsplatsen (Jubilee Place) becomes a square outside the central station, which is also the starting point for the footpath toward the rivers south bank area Gullbergsvass. The concept is built on the parallel architecture assignments from 2015.

The Jubileumshallen will have the same genuine limestone floor as the main station.
The Jubileumshallen will have the same genuine limestone floor as the main station.

On June 4th we will happily announce our 2018 effort. We are currently awaiting the formal planning review phase, hoping to soon realise what we’ve previously presented. The design of both Jubileumstornet and Jubileumshallen are nearing their final appearance. At the same time, we are testing the design of the Älvtornet tower together with the City of Gothenburg and the others involved.

The ongoing detailed planning work is available here..